40.  Eijas Torp

Elimäkivägen 74, Abborrfors (på karta) - OBS! Detta hus beläget utanför Lovisa centrum!

Det lilla huset som byggdes 1880 och tidigare kallades Mantas torp, har ursprungligen varit tjänstebostad för Strömfors bruk. År 1963 byttes de ruttna stockarna ut, ett vindfång och en öppen veranda byggdes. Numera fungerar huset som fritidsbostad. Intill huset ligger den unika upplevelseträdgården Eija´s garden (separat inträdesavgift). www.eijasgarden.fi)

I torpet bor Eija och Markku Keckman med ryska vinthunden Alma-Orvokki och med kooikerhondjen (fågelhund) Elsa-Loviisa.
– Under fyra års tid letade jag i Borgå efter ett gammalt stockhus som jag skulle ha velat renovera, säger Eija. Men jag hittade inget sådant. 2005 hade jag ett fotograferingsuppdrag i Marby här i Strömfors och fick ett tips om torpet. Efter en tid spelade också ödet in och jag fick möjlighet att köpa det underbara lilla huset.
På vintern har familjen basvärme i byggnaden. Paret bor då i Lovisa men ibland även i torpet. Sommaren 2017 görs en liten tillbyggnad som blir ett sovrum.
Eijas käraste hobby är också hennes jobb. Vid torpet finns en upplevelseträdgård och en liten affär. Eija och Markku tycker båda om att resa, tidigare åkte de ofta långa turer på motorcykel, nu kör de runt i Europa med en öppen bil.

Foton: Carita Liljendahl