1. VILLA LIMPPU

Kuhlefeltsgatan 12, Loviisa

2005 var speciellt för Ahonens, som aldrig hade sysslat med husrenovering. De fick sitt fjärde barn och köpte Villa Limppu. Kunskapen har vuxit i takt med att mellanväggar har rivits, nya golv har lagts, ytterväggar förnyats och farstukvisten fått värme. Vardagsrummets stockväggar lämnades synliga, men det kändes med tiden ofräscht och senare har de täckts med skivor och ljusa tapeter. Huset från 1920 är nu ljust och luftigt och romantiken har ersatt 1980-talets träfärgade inredningsstil.

VILLA LIMPPUS LIMPA

Mona och Erkki Ahonen döpte sitt hus till Villa Limppu, efter smeknamnet på den tidigare ägaren Lindblom. Den nuvarande husbondens läckra limpa har blivit populär.
1 liter apelsinjuice
1 tsk salt
2 paket jäst
3 dl sirap
3 dl ölmalt (kaljamaltaita)
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
10-12 dl vetemjöl
Lös upp jästen i den ljumma juicen och tillsätt saltet. Rör ner resten av ingredienserna till en jämn gröt. Fördela degen i tre smorda brödformar.
Grädda i 175 graders ugn i en timme. Pensla bröden med sirapsvatten och grädda därefter ytterligare en halv timme.