30. VILLA VALDEMAR

Hemstigen 6, Valkom

Sari Vainio döpte huset från 1904 efter sin pappa Nils Valdemar som hittade huset åt sin dotter 2015. Under renoveringen visade det sig att badrumsgolvet måste rivas pga vattenläckage. I samma veva byttes samtliga vattenrör ut. Det fanns varken rinnande vatten el. eller ett fungerande badrum då man flyttade in i januari 2016. Förutom en ytrenovering har huset målats, taket förnyats liksom el- och vattenledningar. På den ursprungliga kallvinden har sovrum och klädrum byggts. Byggnadens gamla och delvis fallfärdiga skorsten har rivits och en ny har murats. Kökets vedspis har bytts ut mot en modern.

VALDEMARS RABARBERGLASSTÅRTA

Botten:
100 gr smör
1 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemumma
Rabarberkompott:
500 gr rabarber, 1 dl socker , ½ tsk kanel

Botten: Blanda de torra ingredienserna och det smälta och kallnade smöret. Rör ner äggen, ett i sänder. Bred ut degen i en smord form och grädda i 175 grader på mittfalsen i ca 15 min.
Kompotten: Skala och skiva rabarbern och koka den med sockret i en kastrull i ca 10 minuter. Krydda med kanel och låt kallna. Bred ut kompotten på tårtbottnen, skiva över vaniljglass och dekorera med jordgubbar och kinuskisås.