Suomalainen seurahuonetraditio on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Uusia seurahuoneita rakennettiin uuteen suurruhtinaskuntaan vuodesta 1812 alkaen lähes jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin, tarkoituksena parantaa suhteita paikallisten eliittien ja uuden venäläisvallan välillä. Loviisan Seurahuone valmistui 1863, pian kaupungissa vuonna 1855 tapahtuneen tuhoisan palon jälkeen, jolloin koko keskusta rakennettiin uudestaan, samaisen arkkitehti Theodor Chiewitz’in suunnitelmien mukaisesti. Loviisan Seurahuone on maamme vanhin edelleen toimiva puinen seurahuonerakennus, vieläpä alkuperäisessä asussaan. Kaikki muut ovat joko palaneet tai purettu.
Varsinainen ravintola- ja hotellitoiminta lakkasi 1984 ja talo oli pitkään päänsärkynä kaupungille. Kiinnostus vanhoja rakennuksia kohtaan oli heräämässä, ja kaupunkiin muuttaneet kulttuuripiirit onnistuivat pitkän kamppailun jälkeen saamaan rakennuksen suojelun piiriin. Mutta kesti vielä tovin ennen kuin rakennus 1997-98 valtiollisen tuen myötä korjattiin maamme ehkä kauniimmaksi kaupunginkirjastoksi. Laiminlyönnit rakennuksen ylläpidon suhteen johtivat kuitenkin kirjaston siirtymiseen väistötiloihin vuonna 2018, sisäilmaongelmien takia. Vuodesta 2020 Loviisan Seurahuone on uusien korjaustöiden jälkeen palannut alkuperäiseen käyttöönsä, kaupungin upeana juhla-, kokous- ja konserttitilana.
Lyhyen opaskierroksen aikana käymme läpi Seurahuoneen värikkäitä vaiheita: alkuaikojen hienostuneine tanssiaisineen, isänmaallisine kokouksineen sekä sisällissodan julmine käänteineen. Ja siitä eteenpäin myöhempien aikojen juhlintaan, niin katutason hienommissa puitteissa kuin kellarin karvalakkiosastossa. Ja mitä kaikkea juhlasalin parketti onkaan kokenut: neekerinäytöksiä, teatteria sekä klassisia konsertteja, mutta myös ruumiin kulttuuria voimistelun, nyrkkeilyn ja painin muodossa. Ja viimeisinä vuosikymmeninä Sali on toiminut niin elokuvateatterina kuin rockkonserttilavana ja bingosalina. Onpa salissa jopa pelattu pienoisgolfia.
Oppaana paikallinen kulttuuriprofiili (tai -vaikuttaja) Thomas Rosenberg, jolta valmistumassa kirja Loviisan Seurahuoneen historiasta. Opastukset molemmilla kotimaisilla, ensimmäinen 11.00 ja toinen 13.00. Kokoontuminen Seurahuoneen sisäpihalla.