35.  Eijan Torppa

Elimäentie 74, Ahvenkoski (kartalla) - Huom! Etäkohde, sijaitsee Loviisan keskustan ulkopuolella!

Aiemmin Mantan torppana tunnettu 1880 rakennettu pieni talo on toiminut aikoinaan Strömforsin ruukin työsuhdeasuntona. Vuoden 1963 remontissa sitä nostettiin ja samalla tehtiin kunnon sokkeli yhdeltä kulmalta hirsien mätänemisen takia. Tuolloin siihen rakennettiin myös etuhuone ja avokuisti. Vuonna 2007 avokuisti purettiin ja tilalle rakennettiin lämmin kuisti sekä vierastalo. Perinnekasvien somistama viehättävä torppa toimii nykyisin Eijan ja Markun sekä koiruuksien Alma-Orvokin ja Elsa-Loviisan vakituisena kotina, kun yhden huoneen laajennus valmistui. Talon ympärille leviää laaja elämyspuutarha Eija´s garden, jonne on erillinen pääsymaksu. www.eijasgarden.fi)

Torpassa asuvat Eija ja Markku Keckman, venäjänvinttikoiransa Alma-Orvokin ja kooikerhondjen (lintukoira) Elsa-Loviisan kanssa.
– Neljän vuoden ajan etsin Porvoosta vanhaa hirsitaloa, jota olisi voinut kunnostaa, mutta sellaista ei löytynyt, Eija sanoo. Sitten kävin vuonna 2005 kuvauskeikalla Ruotsinpyhtään Marinkylässä ja sain vihjeen tästä torpasta. Kohtalo puuttui peliin ja vähän ajan päästä sain tilaisuuden ostaa tämän ihanan torpan.
Talvella talossa on peruslämmitys päällä. Pariskunta asuu silloin Loviisassa, mutta silloin tällöin myös torpassa. Kesällä 2017 taloa laajennetaan, siihen lisätään makuuhuone.
Eijan rakkain harrastus on myös hänen työnsä, elämyspuutarha ja pieni kauppa torpan yhteydessä. Matkailu kiinnostaa sekä Eijaa että Markkua, ennen pariskunta liikkui moottoripyörällä, nyt Europpaa kierretään avo-autolla.

Kuvat: Carita Liljendahl, Evy Nickström