10.  Lilla Ljuva

Oltermanninkatu 8, Loviisa (kartalla)

Lilla Ljuva on rakennettu vuonna 1902, joskin suurin osa hirsistä on kierrätetty ja näin ollen huomattavasti vanhempia. Ikkunoita korjataan, taloon on muurattu uusi piippu ja siihen liitetty kamiina. Keittiöön on asennettu ulko-ovi josta on helppo kulkea takapihalle nauttimaan iltapäiväauringosta. Kattavan remontin jälkeen Lilla Ljuvasta on tullut rakas koti Ninalle ja Muru-kissalle. Talossa ei ollut kunnallistekniikkaa, ei kylpyhuonetta, ei keittiötä, eikä lattioitakaan kaikissa tiloissa. Talo oli hylättynä kymmenisen vuotta, seinissä kaikui kylmyys ja yksinäisyys. Nina halusi tuoda taloon elämää ja kauneutta. Pihaa on kohennettu mukulakivillä ja vanhaan taloon sopivilla istutuksilla.

Lista on pitkä mitä kaikkea täällä on vuosien varrella tehty, kun katselee vanhoja valokuvia alkutaipaleelta, ei ole uskoa silmiään.

Kattavan remontin jälkeen Lilla Ljuvasta on tullut rakas koti Ninalle ja Muru-kissalle. Talossa ei ollut kunnallistekniikkaa, ei kylpyhuonetta, ei keittiötä, eikä lattioitakaan kaikissa tiloissa. Talo oli hylättynä kymmenisen vuotta, seinissä kaikui kylmyys ja yksinäisyys. Halusin tuoda taloon elämää ja kauneutta.
Lista on pitkä mitä kaikkea täällä on vuosien varrella tehty, kun katselen vanhoja valokuvia alkutaipaleelta, en ole uskoa silmiäni. Miten nopeasti sitä tottuu valmiiseen.
Elän unelmaani ja siksi on tärkeää muistaa nauttia talosta, ettei arki muutu pelkäksi työleiriksi.

Kuvat: Benny Liljendahl, Evy Nickström