6.  Nikkarin torppa

Itäinen Tullikatu 21, Loviisa (kartalla)

Nikkarin torppa sijaitsee Garnisonin saarella Loviisanjoen ylittävän sillan kupeessa. Talo on ilmeisesti rakennettu 1800-luvun loppupuolelta, tarkkaa tietoa iästä ei ole. Taloa on aikojen saatossa laajennettu ja remontoitu useaan kertaan. Uusin remontti alkoi 2015 ja siihen sisältyy ikkunoiden entisöintiä, tulisijojen muurausta, kuistilaajennus jne. Nikkarin torpassa voi tutustua torpan menneisiin vaiheisiin, käynnissä olevaan remonttiin ja uusiin suunnitelmiin.

Nikkarin torpan remontti on vielä niin alkuvaiheessa ettei siellä vakituisesti asuta mutta vapaa-aikojaan siellä viettävät Anitta Hyvönen, Olli Lehtinen ja Tilli-kissa.
Vanhan talon hankintaan innosti Ollin halu perehtyä perinteisiin rakennustaitoihin, kun työuralla tuli tehtyä enemmänkin uusia kerrostaloja.
Tämä talo valikoitui meidän puuhamaaksi monestakin syystä; sijainti joen varrella, vanhan pihapiirin kokonaisuus, Loviisa merenrantakaupunkina ja maineikkaana puutalokulttuurin säilyttäjänä jne. Lisäksi talon myyntikunto oli sellainen että juuri sopivaa korjattavaa löytyi yllin kyllin.
Ikkunankorjausta, uuninmuurausta ym. on jo opeteltu ja kesällä 2017 on meneillään kuistin rakentaminen. Suunnitteilla on leivinuunia, piharakennuksen laittoa ym. ym. Ja kyllä myös kalastusta, laiskottelua ja kahvinjuontia!

Kuvat: Carita Liljendahl, Evy Nickström