Bästa besökare,
Jag blev otroligt rörd och tacksam när jag tillfrågades att ställa upp som beskyddare för Lovisas största evenemang – Lovisa Historiska Hus. Utan att tveka, tackade jag JA till hedersuppdraget. Självklart att man ställer upp för sin hemstad.
Historiska hus och miljöer har alltid stått mitt hjärta nära. De gamla miljöerna är som öppna historieböcker fulla av skildringar från olika tider och där varje hus har sin egna unika berättelse. Här i Lovisa, vill man detta veckoslut, dela med sig på vilket sätt man bevarat de historiskt fina miljöerna i staden. Vi som nu besöker evenemanget, ser att det är möjligt att renovera och samtidigt bevara själen i husen. Därför känns det speciellt fint för mig att få vara en del av evenemanget.
Här får vi även uppleva en genuin östnyländsk gästvänlighet. Lovisaborna har de senaste åren öppnat sina hem och trädgårdar under det sista veckoslutet i augusti. Det är ett exempel hur stadens invånare ställer upp, tillsammans och delar med sig sina erfarenheter, historier mm. Genom att de som öppnar sina hemmiljöer gör de också en fin gärning för framtida generationer. De delar med sig en del av sin Lovisahistoria.
I den gamla delen av Lovisa går vi delvis fortfarande på samma kullerstensgator som tidigare generationer gått på. Somliga kanske funderar, på vad man förr i tiden gick runt och tänkte på? Vad gjorde en glad? Vad hade man för bekymmer? Även om man knappast idag får svar på dessa frågor – så är det ändå fritt att drömma och föreställa om hur det kunde ha varit. Detta evenemang ger oss möjligheten till det.
Lovisa består av gamla kulturlandskap, fält, skogar, herrgårdar, byar, stad och skärgård. Den mångfaldiga miljön är otroligt fin och unik. Därför hoppas jag, att alla njuter av Lovisa lika mycket som jag gör.
Vi ses i vimlet!
Henrik Creutz
Årets beskyddare av LHH
Vem är jag?
- Henrik Creutz
- Född 1974
- Gift, två barn
- Ekologisk jordbrukare
- Äger och brukar Malmgård i Lovisa
- Politices magister från Åbo Akademi
- Styrelsemedlem i European Historic Houses