Monitaituri John Perkins

Vierailimme Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa ja ihastuimme kaupunkiin. Kun sitten löysimme täältä juuri meille sopivan talovanhuksen, päätimme ostaa sen ja muuttaa tänne.”

John Perkins

Kutakuinkin näillä sanoilla aloittaa John Perkins keskustelumme. Johnin mukana Englannin etelärannikolla sijaitsevasta Lyme Regisin pikkukaupungista Loviisan muutti myös vaimo, Eija Perkins-Prossor. Käsistään kätevälle miehelle sopivanlaista ajanvietettä tarjoava talo löytyi Jokikadun varrelta.

Lyme Regis – idyllinen pikkukaupunki Englanninkanaalin rannalla

John on levittänyt keittiön pöydälle kasan valokuvia, lehtileikkeitä, piirroksia, kirjoja – työelämänsä vaiheista kertovia dokumentteja. Tarina lähtee liikkeelle kuusikymmenluvun Lontoosta, jossa Johnille heti koulun päätyttyä tarjoutui tilaisuus tarttua työhön ensin lontoolaisen arkkitehtitoimiston tehtävissä muun muassa kouluja suunnitellen, sittemmin valtionhallinnon leivissä armeijan kantahenkilökunnan asuntojen ja soittokunnan käyttöön rakennetun musiikkitalon suunnittelijana.

Käynnissä tammipöydän viimeistely jyrsimellä
Johnin työstämä koristepaneeli soittimen taustana

Vuosien saatossa John sai monenlaisia työtarjouksia. Niinpä hän suunnitteli ja usein pitkälti toteuttikin mitä ällistyttävämpiä projekteja ravintoloiden sisustuksista puuntyöstölaitteisiin, puutarharakenteista puuveneisiin.

Työ ja tekijä: John ja Westminster Abbey -näyttelyyn tilattu istuin

Eräs erikoisimmista tehtävistä oli valmistaa kruunajaisistuimen toisintokappale Westminster Abbeyn historiaa esittelevään näyttelyyn – siis siitä samaisesta, jossa television välityksellä näimme King Charlesin istuvan juhlallisuuksien keskipisteenä. Toinen harvinaislaatuinen haaste oli työstää kivinen jalusta erään Lordin pihapuistoon tilatulle massiiviselle pronssipatsaalle.

Jykevä patsas jykevällä jalustalla

John on julkaissut lukuisia omia hankkeitaan esitteleviä artikkeleita, puutyökaluvalmistajien tuote-esittelyjä ja arviointeja. Kirjojakin on hänen käsistä lähtenyt – sanavalinta lienee paikallaan, sillä puuntyöstötekniikoita ja -projekteja esitteleviin kirjoihin kuvatut esineet John on paitsi ideoinut, myös toteuttanut.

Johnin kirjoja on ilmestynyt myös käännöksinä

Loviisaan muuttonsa jälkeen John on toteuttanut mittavan remontin 1700 -luvulta periytyvässä talossaan. Omien hankkeidensa ohessa hän ottaa mielellään vastaan puutyöartesaanin tilaustöitä, muun muassa huonekalujen kunnostusta ja koristepuusepän töitä.

Johnin valmistama kaappikello mittaa aikaa Jokikadun kodin olohuoneessa