Suojelija 2024

Tiedätkö, ketä tulisieluista ideanikkaria ja pontevaa promoottoria saamme kiittää siitä, että meillä on Loviisan Wanhat Talot, Joulukodit ja Avoimet puutarhat?

MARIA SCHULGIN, kahdennenkymmenennen LWT -tapahtuman suojelija on aloitteentekijänä ja primusmoottorina, yksin ja yhdessä muiden kanssa, käynnistänyt ja alkuun saattanut kymmenittäin hankkeita ja tapahtumia Loviisassa.

Kun markka vaihtui euroksi ja vasta opeteltiin elämään 2000 -luvulla, päätti Maria muuttaa Loviisaan – ei siis Pariisiin tai Barcelonaan. Niitä hän, kulturelli kosmopoliitti, tiedottaja, kirjailija ja A-lehtien journalistiliiton palkitsema toimittaja, olisi aiemmassa elämässään saattanut kuvitella vaihtoehdoiksi Helsingille. Syitä muuttoon oli monia eikä päätöstä tarvinnut katua.

Utelias ja tiedonhaluinen, ajassa kiinni pysyvä Maria katseli pikkukaupungissa ympärilleen kuin matkareportaasia tehden: Mitä täällä on sellaista, mitä ei ole muualla? Mitä sellaista voisi keksiä, mikä parantaa Loviisan tunnettavuutta?

Perinnerakentamistapahtuma Wanhassa Wara Parempi eli WWP – sittemmin LWT – sai alkunsa Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen puitteissa, Avoimet puutarhat yhteistyöstä Vesa Leivon kanssa… Idea toisensa jälkeen kehkeytyi hankkeiksi ja tapahtumiksi: syntyi Ruusujen hurmaa ja ruusuhäät, Pikkukaupungin pikkuväen ovet, Rantapuiston jatulintarha ja kansainvälinen kivipuisto, runopenkit, taidepenkit, Aleksanterinkadun räsymatot…

Rakkain hankkeeni on LWT, tietenkin. Toimin tapahtuman sisällöntuottajana ja art directorina kymmenkunta vuotta. Rakas on myös runopenkit, rakkausrunoja keskustassa, meriaiheisia runoja rannalla ja pienvenesataman liepeillä, isänmaallisia laulurunoja harjulla… Minulle on tärkeää, että suurin osa ideoimistani jutuista on kaikkien saatavilla, 24 tuntia vuorokaudessa, 365 päivää vuodessa.