Evenemanget 2024

24.-25.8.2024 kl. 10-17.

Varmt välkomna!

Mer information

Projektledare

Roberta Roo

Ordförande

Päivi Turunen

041 311 8162

info@loviisanwanhattalot.fi

Visste du att?

Lovisa Historiska Hus har arrangerats sedan 2005. Under evenemanget får besökarna bekanta sig med gamla hus och deras underbara gårdar. Husen som öppnar sina dörrar är över hundra år gamla eller också representerar de viktiga byggnadstraditioner. En del av husen är restaurerade, en del är under arbete som bäst. Eftersom evenemangets hus är privathem, präglas de av invånarnas personliga sätt att renovera och inreda.

Lovisa Historiska Hus r.f. vill uppmuntra människorna att värna om byggnadstraditioner. Att upprätthålla det gamla är både ekologiskt och kan även vara ekonomiskt lönande. Husets invånare delar gärna med sig sina egna tips och berättar om sina hems historia. Under evenemanget ordnas också ett seminarium där experter föreläser om t.ex. fönsterrenovering, uppvärmning av gamla hus och förflyttning av dem.

Lovisa Historiska Hus anordnas alltid sista veckoslutet i augusti, då man får bekanta sig med husen kl. 10-17 både på lördagen och söndagen. Evenemanget är avgiftsbelagt för vuxna.

Under Lovisa Historiska Hus har besökarna ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med historiska Lovisa och det finns mycket att uppleva för såväl stora som små. Under evenemanget fylls staden av antikmarknader och lopptorg, och många besökare återvänder hem med kassarna fulla av fina fynd. Lovisa ligger vid havet och har en underbar natur, i Strömfors kan man njuta av lummig åstämning och i fjärrobjekten av lugnet på landsbygden.

Utmärkelser

Länsi-Kymen Kulttuuritie

vuoden tapahtuma 2022

 

Loviisan yrittäjäyhdistys

Tahto-kiertopalkinto 2021

 

Posintran

Matkakivitunnustuspalkinto 2014.

 

Pikkukaupunki-lehti:

”2000-luvun merkittävin loviisalainen kulttuuriteko”

 

Loviisan Sanomien nettiäänestys 2012:

”Loviisan parhain kesätapahtuma”

 

Kunniamaininta Vartin ”Vuoden Kaupunkiteko 2010”-kilpailussa.

 

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2009

 

Loviisa-mitali 2008

 

Uudenmaan Ympäristöpalkinto 2007